wymarzony wiosenny obiad


Jaki jest Wasz ulubiony obiad na wiosnę?
Mój musi być lekki, kolorowy i wykorzystywać to, co najlepsze w najpiękniejszej (moim zdaniem) porze roku. A co jest najlepsze w maju? Oczywiście szparagi! Uwielbiam te warzywa i żałuję, że nie są dostępne cały rok. Z drogiej strony, nie byłyby tak wyjątkowe, gdyby nie ich krótki okres istnienia na polskim rynku. Zatem szparagi, ale co do nich? Wiedziałam, gdy tylko dostrzegłam w sklepie piękną główkę młodej kapusty. Byłyśmy sobie przeznaczone ;)
Co z tego wyszło? Krajanka ziemniaczano-szparagowa i duszona młoda kapusta. Niczego więcej mi nie potrzeba :)


Krajanka ziemniaczano-szparagowa

-pęczek zielonych szparagów
-4-6 ziemniaków
-1 duża cebula
-łyżka oliwy
-łyżeczka masła

Obieram (lub tylkomyję, jeśli są młode) ziemniaki i kroję je w kostkę, mniej-więcej 1-centymetrową. Szparagi myję, odłamuję twarde końcówki, a resztę "gałązek" kroję na 2-centymetrowe kawałki. Cebulę obieram i kroję w pióra. 
Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcze i wrzucam na nie ziemniaki. Smażę je do momentu, aż będą prawie gotowe i rumiane, czyli około 15-20 minut. Dodaję do nich szparagi, mieszam i smażę 5-7 minut. Dodaję cebulkę i czekam aż się lekko zrumieni. Doprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Krajankę podaję samą lub z sadzonym jajkiem, w towarzystwie sałatki bądź surówki.

* Przepis podpatrzyłam tutaj i dość mocno go zmodyfikowałam.


Duszona młoda kapusta

-główka młodej kapusty
-1 cebula
-pęczek lub 2 koperku
-2 łyżki masła
-łyżka pełnoziarnistej mąki
-1/4 małego kubeczka śmietany 12%

Kapustę dokładnie myję, szatkuję i wrzucam do garnka o grubym dnie. Duszę około 15-20 minut w szklance wody. W międzyczasie kroję cebulę w pióra i podsmażam na łyżce masła. Dodają ją do garnka i duszę razem do chwili, aż kapusta będzie zrobiona. Na drugiej łyżce masła rumienię mąkę i mieszam ją ze śmietaną oraz solą. Dodaję tę "miksturę" do kapusty i duszę jeszcze kilka minut. Dodaję koperek, mieszam, doprawiam pieprzem i wtrzącham aż mi się uszy trzęsą :D

Co myślicie o takim obiedzie?
Jakie są Wasze ulubione dania obiadowe?
A może podzielicie się jakimś wystrzałowym przepisem z udziałem szparagów?

Jutro lub pojutrze wyglądajcie swatch piaskowego lakieru GR, który mnie oczarował.
Ł.

13 komentarzy:

  1. Młoda kapusta miam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj aż mi ślinka leci:) ja dziś zrobiłam kartofelsalat;) moja ulubioną, która obłędnie smakuje w Wiedniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze do Wiednia nie udało mi się zawitać, ale chętnie poznałabym przepis na sałatkę. Da się z tym coś zrobić, Martuś? :)

      Usuń
  3. och, och, pójdę jutro na rynek i zobaczę, czy i do UK już szparagi zawitały. jutro na obiad zrobię pulpety w sosie grzybowym, szparagi będą wybornie pasować :)

    buźka :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście powinny świetnie pasować. Myślę, że w UK sezon na szparagi może być dłuższy ze względu na łagodniejszy klimat. Daj znać, jak Ci poszły łowy ;)
      Buziaczki :*

      Usuń
    2. nie poszły, szparagów jeszcze nie było :((((

      Usuń
  4. Nabrałam wielkiej chęci na młodą kapustkę!!!

    Fajny przepis na tę krajankę. Chyba zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio się miotam między tymi wszystkimi warzywami i nie wiem, w co najpierw wbić zęby ;)

      Usuń
  5. o tak, to jest idealne jedzenie na tę porę roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna ta krajanka, chyba spróbuję:]

    OdpowiedzUsuń
  7. jej nigdy tego nie jadłam, zaciekawiłaś mnie! zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarze. Każdy z nich to miód dla moich uszu i oczu :)
Jednocześnie proszę o niezamieszczanie zaproszeń, reklam, ani linków do swojego bloga. Mój blog to nie miejsce na reklamę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...