Jaki jest Wasz ulubiony obiad na wiosnę?
Mój musi być lekki, kolorowy i wykorzystywać to, co najlepsze w najpiękniejszej (moim zdaniem) porze roku. A co jest najlepsze w maju? Oczywiście szparagi! Uwielbiam te warzywa i żałuję, że nie są dostępne cały rok. Z drogiej strony, nie byłyby tak wyjątkowe, gdyby nie ich krótki okres istnienia na polskim rynku. Zatem szparagi, ale co do nich? Wiedziałam, gdy tylko dostrzegłam w sklepie piękną główkę młodej kapusty. Byłyśmy sobie przeznaczone ;)
Co z tego wyszło? Krajanka ziemniaczano-szparagowa i duszona młoda kapusta. Niczego więcej mi nie potrzeba :)
Krajanka ziemniaczano-szparagowa
-pęczek zielonych szparagów
-4-6 ziemniaków
-1 duża cebula
-łyżka oliwy
-łyżeczka masła
Obieram (lub tylkomyję, jeśli są młode) ziemniaki i kroję je w kostkę, mniej-więcej 1-centymetrową. Szparagi myję, odłamuję twarde końcówki, a resztę "gałązek" kroję na 2-centymetrowe kawałki. Cebulę obieram i kroję w pióra.
Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcze i wrzucam na nie ziemniaki. Smażę je do momentu, aż będą prawie gotowe i rumiane, czyli około 15-20 minut. Dodaję do nich szparagi, mieszam i smażę 5-7 minut. Dodaję cebulkę i czekam aż się lekko zrumieni. Doprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Krajankę podaję samą lub z sadzonym jajkiem, w towarzystwie sałatki bądź surówki.
* Przepis podpatrzyłam tutaj i dość mocno go zmodyfikowałam.
Duszona młoda kapusta
-główka młodej kapusty
-1 cebula
-pęczek lub 2 koperku
-2 łyżki masła
-łyżka pełnoziarnistej mąki
-1/4 małego kubeczka śmietany 12%
Kapustę dokładnie myję, szatkuję i wrzucam do garnka o grubym dnie. Duszę około 15-20 minut w szklance wody. W międzyczasie kroję cebulę w pióra i podsmażam na łyżce masła. Dodają ją do garnka i duszę razem do chwili, aż kapusta będzie zrobiona. Na drugiej łyżce masła rumienię mąkę i mieszam ją ze śmietaną oraz solą. Dodaję tę "miksturę" do kapusty i duszę jeszcze kilka minut. Dodaję koperek, mieszam, doprawiam pieprzem i wtrzącham aż mi się uszy trzęsą :D
Co myślicie o takim obiedzie?
Jakie są Wasze ulubione dania obiadowe?
A może podzielicie się jakimś wystrzałowym przepisem z udziałem szparagów?
Jutro lub pojutrze wyglądajcie swatch piaskowego lakieru GR, który mnie oczarował.
Ł.
mniam! wygląda prze-py-sznie! :)
OdpowiedzUsuńI takie właśnie jest ;)
UsuńMłoda kapusta miam mniam:)
OdpowiedzUsuńOj aż mi ślinka leci:) ja dziś zrobiłam kartofelsalat;) moja ulubioną, która obłędnie smakuje w Wiedniu :)
OdpowiedzUsuńJeszcze do Wiednia nie udało mi się zawitać, ale chętnie poznałabym przepis na sałatkę. Da się z tym coś zrobić, Martuś? :)
Usuńoch, och, pójdę jutro na rynek i zobaczę, czy i do UK już szparagi zawitały. jutro na obiad zrobię pulpety w sosie grzybowym, szparagi będą wybornie pasować :)
OdpowiedzUsuńbuźka :*
Rzeczywiście powinny świetnie pasować. Myślę, że w UK sezon na szparagi może być dłuższy ze względu na łagodniejszy klimat. Daj znać, jak Ci poszły łowy ;)
UsuńBuziaczki :*
nie poszły, szparagów jeszcze nie było :((((
UsuńNabrałam wielkiej chęci na młodą kapustkę!!!
OdpowiedzUsuńFajny przepis na tę krajankę. Chyba zrobię!
Ja ostatnio się miotam między tymi wszystkimi warzywami i nie wiem, w co najpierw wbić zęby ;)
Usuńo tak, to jest idealne jedzenie na tę porę roku!:)
OdpowiedzUsuńfajna ta krajanka, chyba spróbuję:]
OdpowiedzUsuńjej nigdy tego nie jadłam, zaciekawiłaś mnie! zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuń