Pipérade to po prostu papryka podsmażana z cebulą, czosnkiem i ziołami.
Kiedy znalazłam tą recepturę w książce z przepisami Julii Child, wydał mi się mdły i nijaki.
Jednak przyszedł dzień, gdy miałam paprykę i zero pomysłów na jej wykorzystanie.
I w ten sposób poznałam przepyszny dodatek do blin i innych potraw, a moim zdaniem szczególnie do kanapek z twarożkiem.
Smacznego :)
zdjęcie można oczywiście powiększyć
Spróbujecie?
A może już znacie pipérade?
fajny przepis, ciekawy i prosty:)
OdpowiedzUsuńja na pewno wypróbuję:)
W prostocie tkwi siła :)
UsuńOjej, tu twarożku nie uświadczysz... Ale to nic, chętnie spróbuję w innym zestawieniu, ponieważ lubię paprykę i uwielbiam czosnek :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPS: Czy są jakieś nowe opcje twarożkowe w polskich sklepach?... Poczytałabym chociaż, "na smaka" ;)
Z twarożków mam swoje sprawdzone i ulubione, więc na nowości nie zwracam uwagi.
UsuńNie wiem, jak długo mieszkasz poza Polską, jednak jakiś czas temu pojawiły się serki wiejskie (ziarniste) z dodatkiem miodu lub dżemu, co jest świetnym rozwiązaniem na przekąskę poza domem. Ja od zawsze dodaję do różnego rodzaju serków miodu, a teraz mam możliwość kupić taki zestaw w sklepie i spałaszować "na pniu" :D
22 miesiące. Bez twarożku < chlip >. Miodu akurat nie lubię, a tego - jak na złość - tutaj pod dostatkiem ;P Lecz z dżemem brzmi smacznie, dziękuję za podpowiedź, lecę pooglądać reklamy na YouTube ^^. Smacznego życzę, serek wiejski sam w sobie jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńPS2: Wiem, że cuda czyni miodowo-cytrynowa maseczka na paznokcie, miodowi smakosze nie muszą jej potem zmywać ;) Ty na kondycję pazurków akurat nie narzekasz, więc tak tylko wspominam. Cześć :)
Współczuję Ci braku dostępu do twarożków, bo ja kocham nabiał i żyć bez niego nie mogę. Dlatego nigdy nie będę mogła przejść na weganizm :(
UsuńNie słyszałam o tej metodzie. Dziękuję!
Mmmmm.. brzmi apetycznie. Pewnie nieziemsko smakuje również na grzankach :)
OdpowiedzUsuńOwszem, koniecznie z pełnoziarnistego chleba ;)
UsuńChętnie, tylko może w opcji bez twarożku, bo jakoś od małego nie podchodzi mi połączenie papryki z serkiem.
OdpowiedzUsuńNo jasne, o gustach się nie dyskutuje.
UsuńAle koniecznie spróbuj w innym połączeniu :)
zjadłabym, ale musiałabym mocno podsmażyć cebulę i paprykę, ale to jednak już nie byłoby tak zdrowe :p
OdpowiedzUsuńZależy, jak mocno.
UsuńNie poleca się spożywania zwęglonych potraw ;)
Zrobiłam i muszę powiedzieć, że jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńJadłam tak jak Ty z twarożkiem:)
Bardzo się cieszę! :)
Usuń