pipérade, czyli doskonały dodatek do dań i kanapek :)


Pipérade  to po prostu papryka podsmażana z cebulą, czosnkiem i ziołami.
Kiedy znalazłam tą recepturę w książce z przepisami Julii Child, wydał mi się mdły i nijaki.
Jednak przyszedł dzień, gdy miałam paprykę i zero pomysłów na jej wykorzystanie.
I w ten sposób poznałam przepyszny dodatek do blin i innych potraw, a moim zdaniem szczególnie do kanapek z twarożkiem.
Smacznego :)


zdjęcie można oczywiście powiększyć

Spróbujecie?
A może już znacie pipérade?

14 komentarzy:

  1. fajny przepis, ciekawy i prosty:)
    ja na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, tu twarożku nie uświadczysz... Ale to nic, chętnie spróbuję w innym zestawieniu, ponieważ lubię paprykę i uwielbiam czosnek :) Dziękuję!

    PS: Czy są jakieś nowe opcje twarożkowe w polskich sklepach?... Poczytałabym chociaż, "na smaka" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z twarożków mam swoje sprawdzone i ulubione, więc na nowości nie zwracam uwagi.
      Nie wiem, jak długo mieszkasz poza Polską, jednak jakiś czas temu pojawiły się serki wiejskie (ziarniste) z dodatkiem miodu lub dżemu, co jest świetnym rozwiązaniem na przekąskę poza domem. Ja od zawsze dodaję do różnego rodzaju serków miodu, a teraz mam możliwość kupić taki zestaw w sklepie i spałaszować "na pniu" :D

      Usuń
  3. 22 miesiące. Bez twarożku < chlip >. Miodu akurat nie lubię, a tego - jak na złość - tutaj pod dostatkiem ;P Lecz z dżemem brzmi smacznie, dziękuję za podpowiedź, lecę pooglądać reklamy na YouTube ^^. Smacznego życzę, serek wiejski sam w sobie jest przepyszny!

    PS2: Wiem, że cuda czyni miodowo-cytrynowa maseczka na paznokcie, miodowi smakosze nie muszą jej potem zmywać ;) Ty na kondycję pazurków akurat nie narzekasz, więc tak tylko wspominam. Cześć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczuję Ci braku dostępu do twarożków, bo ja kocham nabiał i żyć bez niego nie mogę. Dlatego nigdy nie będę mogła przejść na weganizm :(

      Nie słyszałam o tej metodzie. Dziękuję!

      Usuń
  4. Mmmmm.. brzmi apetycznie. Pewnie nieziemsko smakuje również na grzankach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, koniecznie z pełnoziarnistego chleba ;)

      Usuń
  5. Chętnie, tylko może w opcji bez twarożku, bo jakoś od małego nie podchodzi mi połączenie papryki z serkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne, o gustach się nie dyskutuje.
      Ale koniecznie spróbuj w innym połączeniu :)

      Usuń
  6. zjadłabym, ale musiałabym mocno podsmażyć cebulę i paprykę, ale to jednak już nie byłoby tak zdrowe :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy, jak mocno.
      Nie poleca się spożywania zwęglonych potraw ;)

      Usuń
  7. Zrobiłam i muszę powiedzieć, że jest pyszne:)
    Jadłam tak jak Ty z twarożkiem:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarze. Każdy z nich to miód dla moich uszu i oczu :)
Jednocześnie proszę o niezamieszczanie zaproszeń, reklam, ani linków do swojego bloga. Mój blog to nie miejsce na reklamę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...