sos kurkowy do makaronu

Kurki to, moim zdaniem, jedne z najsmaczniejszych grzybów. W Polsce można je spotkać praktycznie przez całe lato i jesień, głównie w lasach piaszczystych mieszanych. Od dzieciństwa uwielbiam zbierać grzyby, a kurek było zawsze najwięcej i najłatwiej jest je dostrzec :)
Jeśli nie mamy okazji sami zebrać świeżych pachnących grzybów no naszych potraw, właśnie o tej porze roku można je dostać nie tylko na targach, ale nawet w biedronce.
Korzystajmy więc!


Składniki dla 2 osób:
-kurki: około 200g
-makaron z mąki durum: ile kto zje :)
-śmietana 12% 330g
-2 mniejsze lub 1 duża cebula
-duuużo natki pietruszki
-skoncentrowany bulion warzywny (może być z kostki,
ja robię własny): pół filiżanki
-masło do smażenia

Przepis:
Kurki bardzo dokładnie myjemy, coby piach nie zgrzytał nam między zębami.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na dużą patelnię z odrobiną masła. Po chwili dodajemy pokrojone, ale nie za drobno, kurki. Smażymy do czasu, aż woda z kurek prawie całkowicie odparuje. Wlewamy bulion i znów prawie całkowicie odparowujemy. Mieszamy sos ze śmietaną tak, aby się nie zważyła. Dodajemy pieprz i ewentualnie sól i dusimy na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Podajemy z gorącym makaronem ugotowanym al dente.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarze. Każdy z nich to miód dla moich uszu i oczu :)
Jednocześnie proszę o niezamieszczanie zaproszeń, reklam, ani linków do swojego bloga. Mój blog to nie miejsce na reklamę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...